
Institucions de Catalunya i d’arreu de l’Estat es fixen en la metodologia de gestió del coneixement desenvolupada per les CoP
La plataforma NovaGob, centrada en la innovació pública a l’Estat espanyol i Hispanoamèrica, ha guardonat a les CoP amb el premi a l’Excel·lència a les millors pràctiques en recursos humans. És l’últim dels reconeixements que han rebut les Comunitats de Pràctica (CoP) de l’ASPCAT fora de Catalunya, però en aquesta dècada de treball l’impacte d’aquesta organització transversal s’ha materialitzat en altres reconeixements, invitacions i mencions, com el de l’organització no lucrativa BSalut, que ja la va incloure entre els finalistes al premi Chiesi el 2011.
El ressò de les iniciatives de les CoP capta cada curs l’atenció d’institucions i organitzacions d’arreu de l’Estat, que s’hi fixen per analitzar-ne la metodologia i adoptar les eines i els procediments desenvolupats durant aquesta dècada. És el cas de la Universitat Autònoma de Barcelona, que a principi del curs 2017/18 va convidar les CoP a presentar-se en una jornada del Programa d’Innovació i Millora per al Personal d’Administració i Serveis. El mateix mes de setembre, l’Asociación de Enfermeria Comunitaria (AEC) va incloure una sessió sobre les Comunitats de Pràctica com a conferència inaugural a les IX Jornadas de la AEC i al V Encuentro de tutores y residentes de Enfermería Familiar y Comunitaria, celebrat a Terol. També es va impartir un taller, el mes de novembre, a Sevilla, organitzat per l’Instituto Andaluz de Salud Pública.
En l’àmbit de les institucions catalanes, també l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural i el Departament d’Ensenyament han comptat amb les CoP per bastir l’estratègia d’educació patrimonial col·laborativa. També les Oficines de Turisme de Catalunya han adoptat mètodes de les Comunitats de Pràctica per construir un model propi.
Al llarg de la dècada de funcionament, les CoP han elaborat més de 70 treballs aplicables en diferents àmbits relacionats amb la Salut Pública, fent una incidència especial en la seguretat alimentària i l’aprofitament segur del menjar, la vigilància i control de legionel.la i l’envelliment actiu i saludable, entre d’altres. És destacable la participació activa en totes les edicions del Congrés Internacional EDO, centrades en l’anàlisi de les dinàmiques de desenvolupament de les organitzacions. Així mateix, les CoP de l’ASPCAT també han contribuït a fomentar el treball col·laboratiu en xarxa de les comunitats catalanes a l’Exterior (Mar de Plata i Londres).