• Imprimeix

Constituïda la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona

Tarragona - Tabac

Una vintena de professionals de diferents àmbits, reunits a Tarragona per establir línies de treball conjuntes per fer front al tabaquisme

Tot i que el consum de tabac a Catalunya ha disminuït d’un 33,7% al 1990 a un 24% al 2017, la prevenció i el control del tabaquisme continua sent una prioritat en salut pública. Al Camp de Tarragona hi ha un 27,4% de població fumadora i un 22,8% de població (0-14 anys) exposada al fum de tabac a casa, segons les últimes dades (2016-2017) de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA).

El passat 10 de juliol, una vintena de professionals de l’àmbit sanitari, social i educatiu es van trobar a la Sub-direcció Regional del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre de la Secretaria de Salut Pública de Catalunya, per constituir la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona. Es tracta d’una xarxa oberta a professionals i entitats interessats en la prevenció i el control del tabaquisme al territori, per compartir visions i experiències, i definir prioritats i estratègies per abordar el problema del tabaquisme a través del treball en xarxa i l’orientació comunitària.

La trobada va comptar amb la presència de professionals de Salut Pública, Ensenyament, serveis d’atenció primària, hospitalària i especialitzada, ajuntaments, Diputació de Tarragona, Universitat Rovira i Virgili, Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer, Institut Pere Mata, Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona i Centre Penitenciari Mas Enric.

Dades de l’ESCA en relació al tabaquisme al territori

Durant la primera sessió de treball, es van presentar les dades de l’ESCA en relació amb el tabaquisme al territori i es van identificar les principals necessitats i línies d’actuació, mitjançant el treball en grups. De les idees compartides, es van identificar tres grans eixos de treball: l’educació i la sensibilització a la comunitat (especialment en infants, adolescents, joves i famílies), la promoció i el control d’espais i entorns sense fum, i la identificació dels recursos i actius disponibles per prevenir i controlar el tabaquisme al territori.

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme del Camp de Tarragona agafa el relleu a l’Associació de Professionals per a la Prevenció i el Tractament del Tabaquisme del Camp de Tarragona (APPTA), que durant 14 anys (des de 2004 fins a 2018) va ser el punt de trobada de professionals de diferents especialitats, àmbits de treball i empreses proveïdores de serveis de salut de la Regió Sanitària Camp de Tarragona motivats per reduir el consum de tabac de la població. En aquest període de temps, l’APPTA va impulsar els espais sense fum als centres d’atenció primària i als hospitals, va publicar materials d’educació sanitària, va fer cursos de formació per a professionals sanitaris i activitats de sensibilització de la població al voltant del Dia Mundial sense Tabac, i va presentar diverses comunicacions científiques.

La Xarxa vol donar continuïtat a les accions que va dur a terme l’APPTA, amb una visió comunitària de l’abordatge del tabaquisme al territori. Les principals línies de treball per al període 2018-2019 són: identificar els professionals implicats en la prevenció i control del tabaquisme, actualitzar el catàleg de serveis i recursos, i identificar necessitats específiques per establir prioritats i promoure iniciatives comunitàries per a l’abordatge conjunt.

Data d'actualització:  10.07.2018