• Imprimeix

Les CoP capten en 10 anys la feina de 800 professionals

10 anys

Les Comunitats de Pràctica de l’ASPCAT enfronten el repte de ser el motor de canvi per a la Salut Pública a Catalunya 

 

Les Comunitats de Pràctica (CoP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)  han aplegat en 10 anys la feina de més de 800 professionals que han generat 82 publicacions i 30 narratives digitals. El director de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, va destacar en el discurs de cloenda de la VII Jornada de les CoP. 10 anys compartint coneixement, celebrada el passat 2 de juliol a Barcelona, la creació d’un «model de treball col·laboratiu d’èxit» que s’ha exportat a d’altres institucions de l’Estat. Guix va destacar el «diàleg integrador» que representen les CoP i que aporta «enfocaments diferents per abordar la complexitat dels temes de Salut Pública». El màxim responsable de l’ASPCAT es va mostrar convençut que les dinàmiques de les CoP i de la Institució «s’entrecreuen i interactuen» en una sinergia útil per donar resposta als «tres reptes que es plantegen actualment». Joan Guix va destacar els tres reptes clau: connectar la gestió del coneixement amb l’estratègia organitzativa de l’Agència; avaluar i capitalitzar els projectes de les CoP i, finalment, utilitzar eines d’intel·ligència col·lectiva per a millorar el treball de l’Agència.

La Jornada de dilluns va servir per presentar els resultats de les 10 CoP actives durant el curs 2017/18. Els grups de treball han elaborat 10 projectes col.laboratius com ara un document sobre el control oficial dels complements alimentosos o un altre per avaluar condicions de benestar animal en escorxadors. També han dissenyat una proposta d’intercanvi d’experiències entre professionals de l’ASPCAT per fomentar l’aprenentatge entre iguals (“Erasmus del Coneixement”). A més, han presentat la segona part del treball “Instal·lacions de baix risc de legionel·la: anàlisi de circuïts i eines de control”, un manual lesional de suport per al dictamen de carns fresques (espècie porcina) i una guia per al control oficial dels productes vitivinícoles. Així mateix, han creat un document-guia per fomentar l’envelliment actiu i saludable (“Hidratació de la gent gran”) i una proposta per a les organitzacions saludables (“fem salut, fem ioga”). Precisament, el ioga va ser el protagonista d’un dels 5 tallers col·laboratius duts a terme durant la jornada.

Les CoP, impulsades per l’equip de gestió del coneixement de l’ASCPAT, reuneixen professionals de l’Agència i d’altres nivells de l’Administració per innovar en processos, optimitzar recursos i resoldre problemes recurrents en el dia a dia de les organitzacions. Els grups estan oberts a la participació de professionals de tots els àmbits —tant de l’Administració pública com de l’Acadèmia, el Tercer Sector i l’empresa privada- i treballen amb un model que té per essència el voluntariat, l’autogestió, la confiança i la propietat de la idea.

Data d'actualització:  02.07.2018