• Imprimeix

Lliurats els premis “Classe sense fum” 2018

Premis

4.213 adolescents catalans han participat enguany al programa de prevenció del tabaquisme de referència als centres d’Educació Secundària

 

El tabaquisme és la primera causa evitable de pèrdua de salut i de mortalitat prematura, que causa cada any més de 9.000 defuncions a Catalunya. Gràcies a les polítiques de prevenció i control del tabaquisme que s’han anat desenvolupant durant les últimes dècades i la sensibilització del conjunt de la societat, el percentatge de persones fumadores ha anat disminuint de forma gradual, però a Catalunya encara fuma el 24,0% de les persones de 15 anys en endavant, la qual cosa significa que hi ha gairebé 1,5 milions de persones fumadores, la meitat de les quals poden morir prematurament per malalties relacionades amb el tabac.

La major part de les persones fumadores van iniciar-se en l’ús del tabac a l’adolescència. A casa nostra, l’ús de tabac entre els adolescents de 14 a 18 anys escolaritzats ha disminuït notablement aquests últims anys: el percentatge de fumadors diaris va passar del 23,0% l’any 2004 al 9,2% l’any 2006. Tot i aquesta tendència favorable, la iniciació del tabaquisme a l’adolescència continua sent una preocupació per als professionals i les administracions responsables de l’Educació i de la Salut Pública.

“Classe sense fum” és un programa d’àmbit europeu que persegueix l’objectiu que els adolescents d’entre 12 i 14 anys no fumin o que comencin el més tard possible.  El projecte s’emmarca en la iniciativa Smoke-free Class, que s’ha validat científicament en diversos estudis epidemiològics i que es realitza a Barcelona des de l’any 1997 i a tot Catalunya des del 2004.

El programa es basa en el suport del grup i l’incentiu de la participació en un concurs per tal d’assolir el compromís conjunt de no fumar durant tot el curs escolar. Els docents del centre imparteixen les sessions, fan un seguiment del grup i donen suport a l’alumnat que desenvolupa una activitat creativa que consisteix en l’elaboració d’un vídeo o un cartell amb un missatge orientat a la prevenció del tabaquisme a l’adolescència.

El programa s’ofereix als centres d’Educació Secundària i s’adreça a l’alumnat de 12 a 14 anys del primer cicle d’Educació Secundària Obligatòria, ja que alguns adolescents d’aquestes edats inicien el contacte amb el tabac. Els grups que completen el programa i es mantenen sense fumar participen en un sorteig per obtenir diversos premis i un jurat de professionals i un altre d’adolescents distingeixen els millors treballs amb guardons especials. 

El programa està coordinat conjuntament per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. A la ciutat de Barcelona la coordinació del programa es porta a terme des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

A l’hora d’implementar el projecte a Catalunya també hi participen com a entitats patrocinadores i col·laboradores la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, el Futbol Club Barcelona i la  Fundació “La Caixa”. Cadascuna d’aquestes institucions patrocina un dels premis, basats en la promoció de l’oci actiu saludable en grup.

Durant el curs 2017-2018, han participat en el programa 4.213 alumnes de 168 aules de 44 centres educatius de Catalunya. Tots els alumnes de les aules que han completat el programa obtenen un petit premi per la seva participació.

Dimarts 5 de juny es va celebrar l’acte de lliurament de premis als 8 centres que han estat guardonats per la seva participació a “Classe sense Fum” durant el curs 2017-2018. L’acte, celebrat a l’Auditori de Cosmocaixa, va ser presidit per Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut, acompanyat del Sr. Martí Barberà, director general d’Atenció a la Família  i Comunitat Educativa del Departament d'Ensenyament, el Sr. Cesc Poch, director general de l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la Sra. Lucia Artazcoz, directora del Servei de Promoció de la Salut de la Agència de Salut Pública de Barcelona, el Sr. Josep M Ramon, membre del Comitè Tècnic de l’Associació Espanyola Contra el Càncer i el Sr. Jordi Portabella, director de l’Àrea de Divulgació Científica de CosmoCaixa.

Els guardonats d’aquest any han estat:

Premi al millor eslògan

Escola Joan Roig de Tarragona (2 ESO A)                                                                      Imatge guanyadora jurat adult

EslòganT'ho vols perdre?

  • Visita al Circuit de Catalunya de Montmeló

 

Premi al millor eslògan seleccionat per jurat jove

Imatge guanyadora jurat jove-p

Eslògan: Te engaño, te arruino y te mato ¿Quién soy? El tabaco

  • Bateig de vela al Centre Municipal de Vela de Barcelona

 

Premi a la millor activitat creativa

Institut Pau Vila de Sabadell (2 ESO SC)                

Vídeo: Encén la bombeta, les influències poden ser fosques. Rap

  • Estada en un alberg de Joventut

 

Premi a la segona millor activitat creativa

Escola Vedruna de Tàrrega (1r ESO A)

Vídeo: Enfoca el nord, no fumis, no agafis el camí tort

  • Visita Camp Nou Experience: Estadi del Futbol Club Barcelona

 

Premis d’Activitats d’Esport i Salut  

Institut Olorda de Sant Feliu de Llobregat (1 ESO E)                     

Institut Argentona, d’Argentona (1 ESO C) 

Col.legi Santa Teresa de Lisieux, de Barcelona (1 ESO A)

Escola Cor de Maria-Sabastida, de Barcelona (2 ESO A)

  • Bateig de vela al Centre Municipal de Vela de Barcelona

 

Ja és obert  el procés de preinscripció al programa "Classe sense fum 2018-2019", des de l’enllaç http://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/tabac/notes_actualitat/classe-sense-fum/index.html

 

Més informació sobre "Classe sense fum" al web  http://xtec.gencat.cat/ca/comunitat/salutescola/classe-sense-fum/ o a l’adreça electrònica classesensefum@gencat.cat

 

Data d'actualització:  05.06.2018