• Imprimeix

72 professionals de salut comparteixen bones pràctiques de promoció d’activitat física a l’Àmbit Metropolità Nord

Pafes
  • L’objectiu principal de la jornada ha estat compartir bones pràctiques de promoció de l’activitat física que s’estan portant a terme a l’Àmbit Metropolità Nord, del Servei Català de la Salut, així com informar sobre les novetats del Pla d’activitat física, esport i salut i fer xarxa entre els professionals implicats.
  • Incrementar l’activitat física de la població és una de les línies del Pla de salut de Catalunya 2016-2020. La jornada ha ressaltat el paper dels professionals de l’atenció primària en l’acompliment d’aquest objectiu.

El 29 de maig ha tingut lloc a Sant Cugat del Vallés, el taller “Compartim bones pràctiques en promoció de la salut a la Metropolitana Nord", organitzat conjuntament pel Servei Català de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), i adreçat a professionals de l’atenció primària referents del Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES).

L’objectiu principal de la jornada ha estat informar sobre les novetats del PAFES, compartir bones pràctiques de promoció de l’activitat física i fer xarxa entre els professionals implicats. 

Durant la jornada s’han presentat els projectes: Rutes saludables per Mataró: 6 anys d’experiència i Marxa Nòrdica per a professionals de la salut: millora del clima laboral”!, per part de Marta Cayuela de l’EAP Mataró 6; Projecte de promoció de l’activitat física (PAF) de Badalona per part de l’Aina Mangas de l’Ajuntament de Badalona, Apoderant a la comunitat: 14 anys de prescripció d’exercici físic des de l’Atenció Primària per part de Núria Garcia de CAP Can Rull Sabadell; Canovelles baixa la Glicada per part de M Carme Miralles, Avaluació de l’impacte d’una intervenció comunitària per augmentar la pràctica d’activitat física a la població de Mollet per part de la Carme Pereira, Registre de l’activitat física a la historia clínica: a la cua del PAPPS? Per part de la Montserrat Romaguera de l’EAP Ca N’Oriac Sabadell. A mes a mes, el Santiago Gomez de la Fundació Gasol, ha explicat el projecte de promoció d’hàbits saludables que impulsen a diversos municipis de la regió de Barcelona.

S’ha comptat també, amb la col·laboració de la Dra. M Belen Antuña, metgessa de l’Esport de la Unitat de medicina de l’esport de Xarxa Tecla, Tarragona, que ha donat eines als assistents per al consell i assessorament d’activitat física a pacients crònics complexes a les consultes de l’Atenció Primària. També durant la jornada la referent de salut pública territorial, Pilar Sala, va presentar l’eina Aquí si: Actius i Salut, un cercador que permet incorporar, geo-localitzar i cercar recursos i activitats del territori. 

Han realitzat la benvinguda el Sr. Lluís Franc, gerent de l'Àmbit Metropolità Nord, de la Regió Sanitària Barcelona, del Servei Català de la Salut, la Sra. Cristina Pérez, Sub-directora Regional a Barcelona de la Secretaria de Salut Pública i el Sr. Xavier Codina, Director de Polítiques Socials, Habitatge i Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat. Han ressaltat  la tasca dels professionals de l’atenció primària en la promoció de l’activitat física  i han recordat que l’increment de l’activitat física de la població és un dels objectius del Pla de salut de Catalunya 2016-2020 a mes de destacar la importància de crear xarxa entre professionals de l’atenció primària i els Ajuntaments aprofitant els recursos comunitaris. El Sr. Codina ha recordat que Sant Cugat es Ciutat de l’Esport Europea 2018.

A la jornada han assistit 72 professionals de salut de les 88 ABS de la Metropolitana Nord i de l’Agència de Salut Pública, els quals treballen conjuntament amb la resta dels agents locals per a la promoció de l’activitat física als seus municipis. 

Durant la presentació de les experiències es van destacar tres aspectes positius. En primer lloc, la col·laboració entre professionals de la salut, els ajuntaments, els voluntaris i les entitats socials, que fan possible impulsar espais per compartir i transmetre hàbits saludables als ciutadans. En segon lloc, la selecció dels participants als programes d’activitat física s’ha fet des de l’atenció primària de salut, prioritzant grups de població amb malalties cròniques i d’especial interès a que incorporin l’hàbit d’activitat física per a millorar la seva salut. També han tingut un paper clau els Ajuntaments per a la difusió de les activitats. Per últim, les experiències han aconseguit incorporar a la vida de les persones l’hàbit de la pràctica d’activitat física, cosa que ha repercutit en un millor qualitat de vida. També es destaca que les activitats que s’organitzen es converteixen en espais de socialització que fomenten les relacions personals. 

La pràctica d’ activitat física de manera regular millora la salut i la qualitat de vida, alhora que suposa un factor protector per a diferents problemes de salut crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars...) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment), així com la salut mental. A Catalunya 2 de cada 10 persones adultes tenen una vida sedentària i 2 de cada 10 infants passen més de 2 hores al dia en activitats d’oci sedentari.

Data d'actualització:  29.05.2018