• Imprimeix

L’ASPCAT acull el COBATEST Annual Network Meeting

CEEISCAT

És la xarxa de referència d’avaluació de les pràctiques de consell assistit i de realització de la prova del VIH de base comunitària a Europa

La Xarxa COBATEST celebra els pròxims 14 i 15 de maig l’Annual Network Meeting a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). La Xarxa és producte del projecte europeu HIV-COBATEST, que enllaça centres de cribatge anònim i voluntari amb base comunitària (CBVCT) per a la prevenció, la diagnosi i el tractament precoç de la infecció per VIH.

El COBATEST Annual Network Meeting es dividirà en dos eixos, el primer dels quals se centrarà en l’actualització de l’estat de la xarxa, últims resultats, situació actual, presentació de projectes en els que es col·labora i definir línies futures. Així mateix, hi haurà espai de diàleg on compartir coneixement presentant innovacions i bones pràctiques ja implementades en centres membres de la xarxa. L’obertura d’aquesta primera jornada l’oficiarà el director del Programa de Prevenció, Control i atenció del VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques, Dr. Joan Colom.

La segona jornada servirà de nexe transversal entre la Xarxa COBATEST i altres projectes associats emmarcats en el projecte europeu Euro HIV EDAT. En primer lloc hi haurà un workshop sobre l’eina MSM Checkpoint Toolkit enfocada en la implementació, desenvolupament i autoavaluació dels serveis CBVCT dirigits a homes que tenen sexe amb homes. En segon lloc, es presentarà la COBA-Cohort, una cohort d’HSH seronegatius reclutats en 6 CBVCT europeus, per tal de crear sinèrgies i col·laboracions amb aquells centres de la Xarxa COBATEST dirigits a HSH que hi vulguin participar. Una eina fonamental de vincle amb el sistema sanitari

La Xarxa COBATEST ha esdevingut una eina potencial no només per a la realització de la prova del VIH, sinó també com a canal d’informació, assessorament i vincle amb el sistema sanitari. Aquests centres ofereixen els seus serveis de forma voluntària, fora del sistema sanitari convencional i en molts casos a través d’intervencions de camp, fets que afavoreixen l’accés a poblacions més vulnerables.

Els objectius principals de la xarxa son desenvolupar i implementar qüestionaris estandarditzats i procediments per a monitoritzar i avaluar l’activitat dels CBVCT, avaluar l’impacte potencial dels CBVCT en la millora del diagnòstic precoç i la vinculació amb el servei sanitari i consolidar una xarxa de centres CBVCT a nivell europeu per poder realitzar investigació operativa i promoure i difondre bones pràctiques.

Actualment integren la Xarxa COBATEST 53 centres de 21 països europeus i durant l’any 2016 es van realitzar 72.916 tests, dels quals 813 van ser reactius, 378 van ser confirmats i 292 persones van ser enllaçades amb el sistema sanitari de forma satisfactòria.

 

 

Data d'actualització:  14.05.2018