• Imprimeix

“L’Alimentació saludable en l’etapa escolar” a la Catalunya Central.

Tallers

La importància d’incrementar el consum de llegums, hortalisses, fruites seques i fresques, una de les claus per guanyar en salut

S’inicien les primeres sessions de presentació de l’actualització de la guia “L’Alimentació saludable en l’etapa escolar a la Catalunya Central”. Manresa i Vic acullen aquestes presentacions

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’actualització de la guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolar a la Catalunya Central”. Les principals novetats que recull la guia per a l’etapa escolar de 3 a 12 anys són la disminució del consum d’aliments “poc saludables” com sucs, galetes, cereals d’esmorzar ensucrats i, en general, aliments altament processats i enriquits amb sucres; la reducció de carns vermelles i processades; l’increment del consum de llegums i aliments integrals; el reforç de la presència de làctics no ensucrats; la potenciació dels aliments estacionals i de proximitat; el respecte per la sensació de gana expressada per l’infant; la importància dels àpats en família; la participació de l’infant en el procés alimentari, tant a casa com en el menjador escolar, i la conscienciació de la necessitat de reduir el malbaratament alimentari.

Els documents, publicats inicialment durant l’any 2012, incorporen noves recomanacions basades en noves evidències i consensos sobre aspectes clau de l’alimentació infantil. Durant els darrers cinc anys s'ha incrementat l’evidència tant de la necessitat de reduir la presència de determinats aliments poc saludables en l’alimentació dels infants com la importància d’incrementar, tant a casa com a l’entorn del menjador escolar, l’oferta de fruites senceres i no en forma de suc; hortalisses; llegums; fruites seques com ametlles, nous, avellanes..., i aliments integrals. A més, durant aquest període s’ha comprovat la importància de l’acompanyament de l’àpat dels infants per la qual cosa s’ha treballat conjuntament amb entitats de l’àmbit del lleure i la pedagogia.

Aquest document sobre l’alimentació en l’etapa escolar ha estat revisat i consensuat per 32 professionals de la salut i l’educació en representació de 25 entitats (universitats, fundacions científiques, societats professionals, i els departaments de Salut, d’Ensenyament, i de Treball, Afers Socials i Famílies.

La guia s’adreça a famílies, escoles, associacions de mares i pares d’alumnes (AMPES) i responsables de l’organització del menjador escolar.

Ahir, al Palau Firal, de Manresa, i a la Sala Segimon Serrallonga de la UCC-UVIC, de Vic, es va presentar aquesta guia. A ambdues sessions hi va haver professionals de tots els àmbits, els quals van ser força participatius. La guia va tenir una gran acollida per part dels assistents.

Data d'actualització:  10.05.2018