• Imprimeix

Salut recomana als viatgers que prenguin mesures per evitar contraure i importar més casos de malària

  • Cal seguir les recomanacions dels professionals sanitaris davant aquesta tendència creixent observada en els darrers anys a Catalunya
  • Avui se celebra el Dia Mundial d’aquesta malaltia, que es pot prevenir en les àrees endèmiques dormint amb mosquitera, vestint roba protectora, cobrint la pell amb locions antimosquits i prenent medicaments
gràfica-malària-p

 

Avui, 25 d’abril, se celebra el Dia Mundial del paludisme, promogut per la Organització Mundial de la Salut (OMS). El lema d’enguany ‘Preparats per a vèncer al paludisme’subratlla el compromís de la comunitat internacional per a unir-se entorn a l’objectiu d’aconseguir un món lliure d’aquesta malaltia, també coneguda com a malària.
 
Al món, el repunt en el nombre de casos l’any 2016 (5 milions més que al 2015), l’elevada mortalitat que causa (445.000 defuncions al 2016) i el fet que els menors de 5 anys siguin particularment vulnerables a la malaltia (cada 2 minuts mor un infant) fan de la malària un problema de salut pública a nivell global. No obstant això, cada vegada més països avancen cap a l’eliminació de la malaltia i en els darrers anys sis països han rebut la certificació de país sense paludisme.
 
Actualment la distribució del paludisme al món no és homogènia i el continent africà concentra el 90% dels casos i el 91% de les defuncions, que es concentra en els infants menors de 5  anys. A Catalunya no hi ha paludisme autòcton i tots els casos són importats com a conseqüència d’haver fet estades en països endèmics. Amb tot, en els darrers anys a Catalunya s’observa una tendència creixent del nombre de casos importats.
 
Aquesta tendència sostinguda en el temps  apunta a  la necessitat de reforçar el consell a viatgers a àrees endèmiques amb la finalitat que compleixin les recomanacions de quimioprofilaxi realitzades pels professionals sanitaris.
 
Què fer si es viatja a una àrea endèmica?
Si s’està preparant un viatge a una zona amb risc de malària -com l’Àfrica subsahariana, la part central d’Amèrica del Sud o el Pacífic oriental- s’han de prendre algunes mesures per evitar contraure la malaltia, tant abans de marxar com durant l’estada al país.
 
Abans de marxar, cal concertar una visita als Centres Vacunals i Unitats de Salut Internacional per rebre indicacions sobre la necessitat de fer un tractament abans, durant i després del viatge. El professional sanitari podrà prescriurà un tractament amb medicaments; en aquest sentit, la visita s’ha de planificar amb temps perquè, en funció del medicament, pot ser necessari començar a prendre’l fins a tres setmanes abans de desplaçar-se a la zona de risc. Hi ha diferents medicaments indicats per a la prevenció de la malària (mefloquina, doxiciclina, cloroquina, etc.), però tots s’acostumen a tolerar bé, segons es recull en un document publicat recentment al Canal Medicaments i Farmàcia del Canal Salut.
 
A banda dels medicaments, evitar les picades de mosquit durant l’estada és tant o més important que prendre medicació preventiva. Per això, cal:
 
  • Utilitzar sempre repel·lents d’insectes i seguir les instruccions d’ús.
  • A l’exterior, vestir roba de màniga llarga, pantalons llargs i mitjons per reduir al màxim les  àrees corporals exposades, sobretot a partir del capvespre: els mosquits que transmeten la malària acostumen a volar des del capvespre fins a l’alba i, per això, durant els vespres i a les nits és quan hi ha més risc de transmissió de la malaltia.
  • Revisar la presència de mosquits abans d’anar a dormir a les habitacions i utilitzeu insecticides.
  • Dormir en habitacions amb mosquiteres a les finestres i portes, o sota mosquiteres de llit tractades amb insecticides.
 
D’altra banda, la informació disponible amb relació a l’eficàcia de les plantes en la prevenció de la malària és limitada i, per tant, no són recomanables. Tampoc no hi ha evidència científica provada que l’homeopatia o altres tractaments alternatius siguin efectius en la prevenció i/o tractament de la malaltia.
 
Per últim, les dones embarassades han d’evitar viatjar a zones on hi hagi risc de transmissió de paludisme i està desaconsellat el viatge a zones amb risc de paludisme als nadons i nens petits. En cas de que el viatge no es pugui evitar és molt important prendre les mesures de prevenció descrites.
Data d'actualització:  25.04.2018