• Imprimeix

Estudi d’ITS entre dones trans i homes que exerceixen el treball sexual

StopSida, el CEEISCAT i el Programa d’Investigació en Epidemiologia del Càncer (ICO) creen el SWEETIE per millorar la salut sexual d’aquests col·lectius

Arrenca l'estudi SWEETIE (Sex Workers Sexually Transmitted Disease) amb els objectius principals d'estimar la prevalença del virus del papil·loma humà (VPH), la Chlamydia trachomatis (CT ) i la Neisseria gonorrhoeae (NG) en dones transgènere i homes que exerceixen el treball sexual, descriure les característiques epidemiològiques i conductuals i identificar els factors associats a aquestes infeccions. El treball es fa en el context de la col·laboració iniciada el 2014 entre el CEEISCAT i l'ONG Stop Sida i que va establir SexCohort, l’única cohort a l’Estat de dones trans i homes sense VIH que exerceixen el treball sexual. L’estudi preveu també el cribratge d'hepatitis B i C durant el 2018.

SWEETIE s'emmarca en el Subprograma d'Immigració i Salut de la xarxa CIBERESP de l'Institut Carlos III, la qual cosa li dóna un caràcter transversal i multidisciplinari. L'equip investigador és un clar reflex del treball en xarxa de SWEETIE, ja que està coordinat pel Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer (PREC-ICO) i pel CEEISCAT, i compta amb la participació de grups de recerca d'àmbit estatal, com la Universitat de València i l'Hospital Ramón i Cajal. Així mateix, la participació d'organitzacions d'àmbit comunitari és clau no només en l'aproximació a les poblacions vulnerables i el reclutament de participants, sinó també en disseny del propi estudi. És per aquest motiu que SWEETIE compta amb la col·laboració de l'ONG Stop Sida, dedicada a la prevenció del VIH / Sida i altres ITS dirigida a la comunitat LGTB + de la ciutat de Barcelona. I amb un programa específic d'atenció des de i per a les dones trans i homes que exerceixen el treball sexual, Protegersex, on s'ofereix material preventiu gratuït, prova ràpida VIH i Sífilis, assessorament individual sobre salut sexual, assessorament a treballadors/es sexuals amb VIH, assessoria social i laboral, gestió de la targeta sanitària i empadronament i atenció psicosocial per als que consumeixen substàncies en les seves relacions sexuals.

Les dones transgènere i els homes que exerceixen el treball sexual són una població de difícil accés i vulnerable a la infecci pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), com el VPH, la CT i la NG. Tot i la rellevància d'aquestes infeccions a nivell individual i de salut pública en poblacions clau hi ha poca informació sobre la prevalença, les conductes i els factors de vulnerabilitat en la seva adquisició en la població de dones trans i homes que exerceixen el treball sexual.

Data d'actualització:  15.02.2018