• Imprimeix

El DARP promou l’alimentació mediterrània i l’ús d’escales entre els seus treballadors.

amed

El menjador laboral del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que serveix 150 menús diaris, rep l’acreditació Amed de promoció de l’alimentació saludable

També s’han col·locat senyalitzacions en els punts de decisió per promoure l’ús de les escales i incrementar l’activitat física.  

 

El menjador laboral del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha obtingut avui oficialment l’acreditació Amed, que reconeix els establiments que promocionen l’alimentació mediterrània,. Les instal·lacions atenen a 150 comensals diaris, i s’afegeixen als 93 menjadors laborals acreditats Amed arreu de Catalunya, que ofereixen menús mediterranis saludables a gairebé 24.000 persones diàries.

L’acte d’acreditació s’ha organitzat al DARP de la Gran Via de Barcelona amb l’assistència de Joan Guix, Secretari de Salut Pública, David Mascort, Secretari General del DARP i d’Oscar García, Administrador de Selecta Restauración, gestors del servei.

El Departament d’Agricultura compromès en la promoció de la salut dels seus treballadors. S’organitzen cursos per a la gestió de l'estrès i mindfulness, gimnàstica abdominal hipopressiva, pel dolor crònic, per gestionar la pèrdua de pes, taller d'envelliment actiu i el rol del treballador sènior, manteniment correcte del sistema musculesquelètic i reanimació cardiopulmonar (RCP) i ús del desfibril·lador (DEA).

L’objectiu de l’acreditació Amed és promoure la salut, a través d’identificar i visibilitzar establiments de restauració que treballin i difonguin l’alimentació mediterrània com patró d’alimentació saludable. En especial establiments que ofereixen menú diari, ja que quasi un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana. Els restaurants acreditats estan identificats amb un adhesiu a l’exterior que els visibilitza com a establiments Amed. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una seguit de requisits, que són principalment els següents:

  • Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
  • Oferir algun producte integral a la carta.
  • Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
  • Disposar, entre les postres làctics, l’opció sense sucres afegits.
  • Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
  • Garantir un 50% de fruita fresca, en l’oferta de les postres.

A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients informació  sobre opcions de lleure actiu a les zones pròximes als establiments (circuits, passejades, etc.), ja que el programa Amed també està associat a un concepte de vida activa i saludable. Amed identifica restaurants, menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més a més de bars i restaurants. Avui ja són 143 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment Amed, dels 605  acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a més de 92.000 comensals diaris.

Projecte ESCALES-Promoció de l´ús d’escales a l’àmbit laboral. Per assolir i mantenir un bon nivell de salut  són nombroses les evidències científiques disponibles que recomanen fer activitat física moderada cada dia, durant almenys 30 minuts 5 dies a la setmana. D’altra banda, el sedentarisme és un factor de risc important per a les malalties cròniques com les cardiovascular, el càncer o la diabetis. Les persones sedentàries a tenen un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és 150-300 euros superior a la d’una persona activa. 

L’Enquesta de Salut de Catalunya de 2017 indica que el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris. També el 22,1% dels homes i el 24,1% de les dones de 15 o més anys afirmen estar assegudes la major part de jornada.

L’entorn laboral és un lloc idoni per incorporar l’activitat física a la vida diària i, pujar escales, és una estratègia assolible i fàcil d’implementar al fer-se efectiva sobre recursos ja existents, sense precisar temps addicional. A més a més, facilita la consolidació d’una pràctica saludable dins de l’entorn on es realitzen una bona part de les activitats quotidianes. A l’edifici del DARP per adherir-se a aquesta activitat han col·locat  rètols ben visibles (adhesius i cartells), situats a llocs estratègics de l’edifici  punts de decisió, com són els  ascensors i els graons, amb missatges que promouen l’ús de les escales.

Aquestes accions d’acreditació de restaurants AMED i de promoció de l’us de les ESCALES, formen part del Pla Integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludables, PAAS. Dins aquest Pla, que es va iniciar a Catalunya l’any 2006, s’han dut a terme més de 60 accions en diferents àmbits: l’educatiu, el comunitari, el laboral i també a l’àmbit de la salut.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc del Pla Interdepartamental i intersectorial de Salut Pública (PINSAP- Salut a totes les polítiques) dinamitza i destaca el programa Amed  com a iniciativa pionera a l’Estat,  per promoure la salut a través de potenciar l’alimentació mediterrània amb l’objectiu de fer fàcils les  opcions saludables. L’Amed ha estat reconegut amb el Premi NAOS 2015 (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat) a la millor intervenció de promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit familiar i comunitari i el VII Premi CCNIEC (Centre Català de la Nutrició del Centre d’Estudis Catalans) a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població.

Data d'actualització:  26.03.2018