• Imprimeix

La Jornada de la xarxa AUPA analitza models de bones pràctiques

jornada AUPA

Joan Guix, secretari de Salut Pública

El màxim responsable de l’ASPCAT afirma que no es pot plantejar una Salut Pública sense un enfocament comunitari

  •  El 24 de novembre s’ha celebrat a Cervera la 13a Jornada AUPA “Bones pràctiques en salut comunitària”.
  • AUPA és una xarxa formada per 86 equips d’atenció primària i els equips territorials de salut pública de l’ASPCAT, que orienten les seves pràctiques cap a la comunitària.
  • 200 professionals han assistit a la jornada a la que s’han destacat vuit projectes de salut comunitària capdavanters. S’han rebut més de 70 experiències de bones pràctiques. De les quals 8 han estat seleccionats per ser presentades a les taules de la Jornada, i la resta com a pòster, que han estat exposats durant la jornada.

 

Uns 200 professionals de tota Catalunya han participat aquest divendres, a la 13a edició de la Jornada de la Xarxa AUPA (Actuant Units per a la Salut) que s’ha celebrat per primera vegada a Cervera.  Enguany la jornada, que reuneix persones que treballen en l’atenció primària, salut pública, serveis socials i tècnics municipals,  s’ha organitzat al voltant de la presentació d’experiències de bones pràctiques. Hi han concorregut més de 70 projectes, de les quals 8 han estat seleccionats per fer comunicació oral. La resta s’han exposat en format pòster durant la jornada.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat i màxim responsable de l’ASPCAT, Joan Guix, ha obert la jornada destacant l’enfocament comunitari com un dels puntals de l’estratègia de salut a totes les polítiques, que a Catalunya es desplega a través del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP). Guix defensa que no es pot plantejar «una salut pública sense un enfocament comunitari».

La coordinadora de la Xarxa AUPA, Cinta Daufí ha assegurat que “el model biomèdic es queda curt, els problemes de la gent no es curen amb pastilles i medicines”. Daufí ha afegit que una alternativa al model dominant “és una acció comunitària i un treball en xarxa” entre els diferents actors socials. Daufí ha remarcat que els problemes dels pacients de l’atenció primària “són bio, psico socials i afecten totes les dimensions de la persona”. La coordinadora de la xarxa ha remarcat que la idea és que “els sanitaris no treballem per la comunitat sinó amb la comunitat”.

Al llarg de la trobada s'han presentat 8 experiències de salut comunitària. A una primera taula, moderada per l’Estrella Lalueza, coordinadora de la salut comunitària a ICS Lleida, s’hi ha exposat les intervencions comunitàries que aborden l’equitat. Judit Vazquez de l’EAP Casernes (Barcelona) ha presentat l’Escola de salut de la gent gran, La Llançadora. Magda Barberà ha presentat un mapatge d’actius realitzat a l’EAP Alfarràs-Almenar (Lleida). Susana Garcia ha presentat el projecte Fem Salut, Olesa!, de l’EAP Olesa de Montserrat. I Mª Angels Martínez, el projecte pilot de Prescripció Social desenvolupat al barri de Sagrada Família de Barcelona. A la següent taula “Processos comunitaris que apoderen”, moderada per la Irene Garcia coordinadora del projecte Salut als Barris de l’Agencia de Salut Pública de Barcelona, s’han presentat els processos comunitaris de Guineueta per part de Josefa Perez-Hita i Mª Angeles González, i el projecte comunitari de Salt per part de Montserrat Pujiula, el procés de implementació de la salut comunitària al Servei d’Atenció Primària (SAP) de Castellar del Valles per part d’Isabel Martinez. Finalment l’Anna Carné de l’EAP Mollerussa ha presentat el projecte “No et quedis a casa”.

La Xarxa AUPA està formada per 86 equips d’atenció primària i els equips territorials de salut pública de l’ASPCAT. És un projecte de diverses institucions professionals i formatives en el camp de salut que té l’objectiu de promoure els projectes de salut comunitària en l’atenció primària a Catalunya. AUPA compta actualment amb el suport de la CAMFIC mitjançant el grup APOC, l’AIFIC (Associació d’infermeria familiar i comunitària) , la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears, l’ASPCAT i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. S’organitza en dos nivells diferents: com a xarxa de tot Catalunya i a nivell regional. A cada regió o sector sanitària hi ha un grup de treball en què participen professionals de l’atenció primària i de la salut pública del territori. Aquest grup de treball es reuneix periòdicament per donar-se suport, formar-se  i treballar temes relacionats amb salut comunitària.

 

Data d'actualització:  24.11.2017