• Imprimeix

Salut se suma al Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l'Espectre de l'Alcoholisme Fetal

La Generalitat lidera un grup de treball amb l’objectiu d’identificar i donar resposta a les necessitats a nivell social i de salut de les persones afectades per aquests trastorns

Aquestes alteracions, produïdes pel consum d’alcohol per part de la mare durant l’embaràs, poden provocar discapacitats físiques i cognitives, així com problemes de conducta i d’aprenentatge

 

Demà dissabte, 9 de setembre, es commemora el Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme Fetal. L’objectiu d’aquesta jornada és recordar la importància de no beure alcohol durant l’embaràs ja que pot provocar trastorns molt greus als infants.
 
Hi ha una relació directa entre el consum d'alcohol durant l’embaràs i els efectes adversos en la gestació i en el desenvolupament fetal del nadó. Els nounats que han estat exposats poden tenir més risc de patir síndrome d'abstinència, mort sobtada del lactant, infeccions, defectes congènits, problemes d'aprenentatge i comportament i, també, de presentar, en les exposicions més greus, els trastorns de l'espectre de l’alcoholisme fetal (TEAF), que inclouen la síndrome de l’alcoholisme fetal. Aquest risc augmenta en funció de la dosi, el moment del consum–sobretot si es fa en els primers tres mesos de la gestació–, la freqüència i la durada de l’exposició a l’alcohol, la predisposició biològica individual i els factors genètics i ambientals.
 
Tot i que en general, la majoria de les dones deixen de consumir alcohol i altres drogues durant l’embaràs, un estudi fet a l’estat espanyol ha constatat que al voltant d’un 40% en consumeixen durant el primer trimestre i que un 17% ho segueix fent en el darrer i, per tant, posen en risc els seus nadons. Així, s’estima que els trastorns de l'espectre de l’alcoholisme fetal afecten entre 0,5 i 3 naixements de cada 1.000 a la majoria de poblacions, però aquesta prevalença pot ser més elevada en determinats subgrups poblacionals exposats a consums d’alcohol importants.
 
És molt important que els i les professionals de salut que intervenen amb dones en edat fèrtil o en període gestació les informin degudament a elles i les seves parelles sobre els riscos, facin detecció precoç sistemàtica dels grups de risc i les acompanyin en el procés d’abandonar el consum.
  • La millor recomanació tant en la planificació com en  l’embaràs és no beure.
  • L’alcohol en cap presentació, ni tan sols en les formes “sense alcohol” o “0,0”, és recomanable com aliment o producte saludable.
  • En tots els informes científic-tècnics s’han de declarar els conflictes d’interessos en relació a la indústria de l’alcohol, per tal d’evitar generar confusió en la població. 
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya a través de la Sub-direcció General de Drogodependències i el Programa de Salut Maternoinfantil  prioritza la prevenció dels problemes relacionats amb el consum d’alcohol durant l’embaràs, com ara el TEAF. Juntament amb l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) ha impulsat un grup de treball amb la participació de les unitats especialitzades de l’Hospital Clínic, l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’Hospital de la Vall d’Hebron per tal de conèixer millor l’abast i l’impacte del TEAF en el nostre context, i específicament entre els nens adoptats de l’Europa de l’Est, i per identificar i donar resposta a les necessitats a nivell social i de salut  de les persones afectades.
 
D’altra banda, el programa “Embaràs sense alcohol i sense drogues” en el marc del Protocol de seguiment de l’Embaràs de Catalunya té com a objectius prevenir els embarassos exposats a l’alcohol, a través de sensibilitzar la població general, les dones embarassades i els i les professionals que les atenen sobre els riscos associats al consum d’alcohol durant la gestació i formar i dotar d'eines els equips de professionals.
 
Des de l’administració catalana es col·labora amb les entitats AFASAF i SAFGROUP que treballen per donar a conèixer el TEAF i la importància de la seva prevenció i per assessorar i ajudar a les famílies i persones afectades en relació al tractament mèdic i psicològic i l’abordatge dels problemes legals i socials que se’n deriven. Com altres anys, aquestes associacions organitzen diferents actes de commemoració i sensibilització.
 
Catalunya s’alinea així amb les línies estratègiques de l’Organització Mundial de la Salut que promou el no consum d’alcohol durant l’embaràs per tal de protegir el fetus dels riscos associats i prevenir el TEAF.
 
 
Institut Català de  l’Acolliment i l’Adopció
 
Hospital de Sant Joan de Déu https://www.sjdhospitalbarcelona.org/ca
Hospital de la Vall d’Hebron http://www.vhebron.net/home
 
Associacions:
Data d'actualització:  08.09.2017