• Imprimeix

Eviteu les picades de paparres, poden transmetre malalties

Paparres? Que no se t'enganxin. Consells de Protecció de la Salut

 La millor manera de prevenir les malalties transmeses per paparres és evitar-ne la picada. Per això, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana adoptar unes mesures de protecció bàsiques si teniu previst realitzar activitats a la natura durant aquestes vacances -acampades, senderisme, caça, etc.-, o viatjar a zones endèmiques de malalties transmissibles per paparres, així com si per la vostra activitat laboral podeu estar en contacte amb paparres o animals infestats per paparres:

 

 

roba

  • Porteu botes tancades amb mitjons, procurant que cobreixin la part inferior dels pantalons.
  • En cas que vulgueu utilitzar repel·lents, cal que estiguin autoritzats i seguir les instruccions d’ús del fabricant. Per a nadons i nens consulteu el pediatre.
  • Si aneu amb la vostra mascota, convé aplicar-li un antiparasitari extern que repel·leixi les paparres. Consulteu el vostre veterinari.
  • Camineu pel mig dels camins i eviteu el contacte amb la vegetació circumdant, en la mesura que us sigui possible.
  • Periòdicament, durant les activitats a l’exterior, i en finalitzar-les, reviseu si teniu paparres enganxades a la roba o a la pell. Examineu també les mascotes i l’equipament que dugueu.
  • En cas que detecteu una paparra, cal extreure-la al més aviat possible mitjançant unes pinces romes o amb els dits, utilitzant guants, i després cal que us netegeu i desinfecteu la ferida (podeu seguir les instruccions del document de recomanacions destacat en aquesta pàgina). Si en els dies posteriors apareix febre, s'enrogeix la pell o teniu qualsevol altre malestar, aneu al metge i expliqueu-li que us va picar una paparra.

Les paparres són àcars que s’alimenten de la sang dels animals vertebrats -rèptils, aus i mamífers-, i també poden picar l'ésser humà. Constitueixen un dels grups de paràsits externs més importants que existeixen, no només pels danys directes que ocasionen al bestiar, els animals de companyia i a les espècies silvestres, sinó també per les malalties que poden transmetre a les persones, algunes d’elles greus.

Aquests paràsits prefereixen viure en zones humides i ombrívoles amb vegetació densa, per la qual cosa es troben principalment al camp i als boscos, on viuen animals silvestres. També es poden trobar en explotacions ramaderes, i en zones urbanes cobertes d’herba, com parcs i jardins, generalment associades a la presència d’animals domèstics. L’època de major activitat va des de la primavera fins a la tardor, especialment durant els mesos d’estiu. En zones càlides poden picar al llarg de tot l'any.

 

Data d'actualització:  16.08.2017

Informació relacionada