• Imprimeix

Un 13% de les persones fumadores, disposades a deixar-ho en els 6 mesos següents

Deixar-de-fumar

Salut Pública explica els beneficis d'abandonar del tabac i dóna diversos consells per fer-ho més fàcil

D’acord amb els resultats de l’edició 2016 de l’Enquesta de Salut de Catalunya, el 24,7 de la població de 15 anys i més és fumadora. La prevalença del tabaquisme és superior entre els homes adults en comparació amb les dones, ja que fuma el 29% dels homes i el 20,6% de les dones. El tabaquisme és un greu problema de salut pública responsable d’1 de cada 6 morts registrades a Catalunya, la qual cosa suposa més de 9.000 defuncions anuals prematures atribuïbles al tabaquisme. A més del seu efecte negatiu sobre la salut i la qualitat de vida de les persones, el tabac té altres impactes negatius en el medi ambient, derivats de la generació de deixalles tòxiques no biodegradables (més de 4000 metres cúbics a l’any a Catalunya), els incendis forestals causats per burilles enceses (91 quilòmetres quadrats de massa forestal cremades a Catalunya des de 2010) o la desforestació (s’ha de tallar un arbre adult per elaborar 300 cigarretes).

Deixar de fumar és una de les millors decisions que poden adoptar les persones fumadores per tenir cura de la seva salut. A Catalunya, un 18,4% de les persones de 15 anys i més es declaren exfumadores (23,3% dels homes i  13,6% de les dones), i un 13,0% de les persones fumadores es declaren disposades a deixar de fumar en els 6 mesos següents (14,0% dels homes fumadors i 11,6% de les dones fumadores).

L’estiu pot ser una bona època per deixar de fumar

L’estiu pot ser un bon període de l’any per deixar el tabac. Per a moltes persones, l’estiu és una estació propícia per canviar les rutines i iniciar una forma de vida més saludable. I moltes persones fumadores aprofiten les vacances d’estiu per deixar de fumar per diverses raons:

 • Més temps per a nosaltres. Deixar de fumar demana temps i esforç, i les vacances d’estiu permeten organitzar-se per deixar de fumar sense que això interfereixi amb les responsabilitat laborals o altres obligacions.
 • Dies de tranquil·litat. Moltes persones fumadores utilitzen el tabac com una forma de fer front a l’estrès i el període d’estiu, habitualment més relaxat, pot fer més fàcil mantenir-se sense fumar.
 • Canvis en les rutines. L’acció de fumar és un comportament que s’ha anat repetint de forma automàtica durant anys, i es pot haver associat a les pauses a la feina o els àpats diaris. L’estiu i les vacances proporcionen oportunitats de trencar amb la rutina i propiciar l’abandonament d’un ús automàtic del tabac.
 • Cuidar-se una mica ve molt de gust. Els mesos d’estiu i les vacances conviden a recuperar el contacte amb el cos i amb la natura, les relacions personals i les aficions. És una època per gaudir l’activitat física a l’aire lliure, introduir més fruita i hortalisses fresques a la nostra dieta. Deixar el tabac pot ser una bona forma de retrobar-se amb una forma de vida més saludable.

Com trobar ajuda

Els professionals sanitaris poden donar consell i ajuda per deixar de fumar des dels centre d’atenció primària, la farmàcia o altres dispositius assistencials. El suport d’un professional sanitari –acompanyat, de vegades, del tractament medicaments destinats a la cessació tabàquica-  augmenten la probabilitat de deixar de fumar i disminueixen les molèsties que poden aparèixer els primers dies a l’abandonar el tabac. També es pot rebre informació i ajuda professional per deixar de fumar qualsevol dia de la setmana, a qualsevol hora i des de qualsevol lloc trucant al 061 CatSalut Respon. A través d’Internet es pot accedir a informació sobre el tabac i altres consells per deixar de fumar mitjançant l’enllaç http://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/deixar_de_fumar/

 

Beneficis de deixar el tabac

El procés de deixar de fumar pot causar malestar, mal humor, un desig intens de tornar a fumar una cigarreta i, de vegades, altres símptomes que aniran desapareixen a mesura que transcorren els dies i les setmanes.

Totes les persones que deixen de fumar experimenten també beneficis molt importants, alguns d’ells immediats:

 • 20 minuts després de la darrera cigarreta, la freqüència cardíaca i la pressió arterial disminueixen.
 • A les 12 hores, el nivell de monòxid de carboni a la sang recupera els valors normals.
 • Després de 2 a 12 setmanes, millora la circulació de la sang i la funció pulmonar.
 • Entre 1 i 9 mesos després, la tos i les dificultats per respirar disminueixen.
 • En 1 any, el risc de patir una malaltia coronària del cor es redueix en un 50%.
 • En 5 anys, el risc de patir un ictus s’acosta al d’una persona no fumadora.
 • En 10 anys, el risc de patir un càncer de pulmó es redueix en un 50%, i també disminueix el risc de moltes altres formes de càncer.
 • En 15 anys, el risc de patir una malaltia coronària del cor torna a ser igual al d’una persona no fumadora.

Tots aquests beneficis sobre la salut s’afegeixen a altres igualment importants, com l’estalvi econòmic, el fet de no exposar altres persones als riscos derivats de l’exposició al fum del tabac i deixar de mostrar als infants un model de conducta poc saludable, o la satisfacció d’haver recuperat la llibertat davant les cigarretes.

 

 

Data d'actualització:  10.08.2017

Informació relacionada