• Imprimeix

L'organització de la nevera contribueix a la seguretat alimentària

L'ACSA difon consells de conservació correcta dels aliments refrigerats

Organitza la nevera

Les temperatures elevades de l’estiu poden afavorir el creixement microbià  en els aliments que requereixen fred. Aquest creixement dels microbis disminueix la vida útil dels aliments i el que és pitjor, poden ser  causa d’ intoxicacions alimentàries, per això és molt important conservar els aliments  correctament  refrigerats. La nevera és un aliat imprescindible per garantir aliments segurs.

La nevera s’ha de mantenir a una la temperatura de 5 ºC o inferior. A aquesta temperatura els microorganismes es multipliquen  molt lentament.

Però també l’ordre  dins de la nevera és molt important per millorar la conservació dels aliments perquè la temperatura a l’ interior de la nevera no és homogènia en totes les parts.

Obrir la nevera amb molta freqüència o deixar-la oberta molt temps, fa perdre molt fred, posa en perill la conservació del aliments y augmenta el consum energètic. Pensa que necessites abans d’obrir la nevera.

Hem de posar cada tipus d’aliment en el lloc de la nevera que millor els pugui conservar d’acord amb les exigències de temperatura de cada aliment, aliments més peribles com la carn i el peix hauran d’estar en el lloc més fred.

No posis a la nevera aliments calents, això farà augmentar la temperatura de la resta y farà que l’aparell consumeixi més energia.

Respecta la capacitat de càrrega de la nevera, no la  sobrecarreguis, això farà augmentar  la temperatura  dels aliments i perdràs seguretat.    

La nevera ha de ser un espai net, no hi posis recipients, envasos o aliments amb brutícia visible, això fa que incorporis microbis a la nevera.

Consells a l’hora de distribuir els aliments a la nevera

 • Als calaixos inferiors, guarda les fruites i hortalisses. Els calaixos els protegeixen del deteriorament del fred directe i els mantenen a una correcta temperatura de conservació.
 • A la zona més freda, el prestatge inferior (temperatura de 2-4 ºC), desa-hi la carn, el peix i el marisc. Aquests productes s’han de conservar dins d’un recipient preferiblement amb reixeta a la base perquè els líquids que desprenen no toquin directament l’aliment cosa que evitarà el seu deteriorament i que es produeixi mala olor.
 • Els prestatges superiors són menys freds; desa-hi els iogurts, el formatge, els embotits curats, els aliments cuinats i envasats i les semiconserves.
 • A la porta, pots desar-hi les begudes, xocolata, melmelades i salses tractades per calor.
 • Els productes en llauna, un cop oberts, s’han de traspassar a un pot de vidre o plàstic d’ús alimentari , perquè la llauna amb el fred es rovella i pot contaminar el producte.
 • Conserva els ous separats de la resta d’aliments, preferiblement a l’ouera del refrigerador. L’ouera serveix per mantenir els ous en un espai sec i fresc, i també per evita la contaminació encreuada.

No oblidis

 • Netejar la nevera amb freqüència, la brutícia conté microbis.
 • Col·locar a primera línia els productes amb data de caducitat més propera al venciment, així evitaràs que caduquin dins de la nevera.
 • Protegir els aliments crus i els preparats amb embolcalls o dins de recipients per evitar la contaminació creuada.
 • Congelar qualsevol aliment si no el pots consumir aviat.
 • No sobrecarregar la nevera: deixa espais entre recipients per permetre que arribi el fred ràpidament als aliments guardats.
 • Mantenir el congelador a -18ºC, i guardar els aliments ben embolicats per evitar el cremat del fred, identificats i amb la data de congelació per fer una bona rotació.
 • Tornar a congelar els aliments que ja hem descongelat fa perdre vida útil i seguretat. 

Recorda

 • El fred no elimina els microorganismes, només n’atura la multiplicació.
 • Controla la temperatura de la nevera, fitxa’t ens els visors que marquen la temperatura o posa un  termòmetre per assegurar-te que es troba a 5ºC o inferior.
Data d'actualització:  03.08.2017