# 127

Infoacsa

Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària

Departament de Salut

Impacte gràfic InfoACSA
Dimarts, 21 de juny de 2016 Imprimeix | Butlletins anteriors

Castellano

Agenda

::Actualitat

La seguretat alimentària també està a les teves mans

Amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de les Mans, el 5 de maig de 2016, l’ACSA va voler recordar la importància de mantenir una bona higiene de les mans durant la manipulació dels aliments.

Infografia: El rentat de mans també està a les teves mans: Quan i com ens hem de rentar les mans per evitar toxiinfeccions alimentàries

Vídeo: El rentat de mans. Un element clau en la seguretat alimentària

La seguretat alimentària, a les mans de tothom

El dia 5 de maig, Dia Mundial de la Higiene de les Mans, l’ACSA destaca la importància de fomentar els bons hàbits d’higiene de les mans entre la població escolar, i per això anima els centres d’ensenyament a adoptar projectes que els promocionin.

Els alumnes de primària de l’escola CEIP Turó de Can Mates, a Sant Cugat, van participar en la campanya “La seguretat alimentària també és a les teves mans”.

A petició de la Comissió Europea, la Comissió Tècnica Científica de Contaminants de la Cadena Alimentària (CONTAM) de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha publicat una opinió científica en què avalua la toxicitat i l’exposició a través dels aliments del 3-monocloropropandiol i 2-monocloropropandiol (3-MCPD i 2-MCPD) lliure, dels seus èsters d’àcids grassos i dels èsters glicidílics d’àcids grassos.

Els èsters de 3-MCPD i 2-MCPD i el glicidol són contaminants dels olis vegetals processats; els MCPD lliures es formen en alguns aliments processats.

Accés al document:
Scientific opinion on risks for human health related to the presence of 3- and 2-monochloropropanediol (MCPD), and their fatty acid esters, and glycidyl fatty acid esters in food

Dia Internacional de la Celiaquia 2016

El 16 de maig és el dia en què l’Associació de Societats Europees de Celíacs, celebra el Dia Internacional de la Celiaquia 2016; per això, al llarg d’aquesta setmana, diferents entitats del nostre país van promoure actes de conscienciació i sensibilització sobre la malaltia.

Des del desembre de 2014, les persones celíaques poden sol·licitar informació sobre la presència de cereals amb gluten en els aliments no envasats i en els plats elaborats en els establiments de restauració.

En el vídeo Al·lèrgens a la restauració, elaborat per l’ACSA, explica com s’ha d’informar a la restauració dels aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies a les persones consumidores.

Acte organitzat per l'Associació de Celíacs de Catalunya en motiu del Dia Internacional de la Celiaquia 2016.

Amunt

::Legislació

Es modifica la llista de la Unió Europea d’additius alimentaris autoritzats per establir una nova categoria anomenada «caseïnats alimentaris» que inclou els additius autoritzats en aquests caseïnats amb les condicions d’ús corresponents.

Mitjançant el Reglament delegat (UE) 2016/765 s’autoritza la utilització d’activadors de fermentació malolàctica com a nova pràctica enològica a la Unió Europea.

Amunt

::Publicacions

Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)

L’educació de la conducta alimentària en la primera infància (0-3 anys) té l’objectiu d’aconseguir, a més d’un bon estat nutricional, l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables.

Butlletí Mapa de Perills - Abril 2016

Destaca la notícia sobre els pinyols d’albercoc i el cianur. En el pinyol de l’albercoc (nucli)  hi ha present un compost d’origen natural anomenat amigdalina que es converteix en cianur en la digestió.

El Grup d’Experts en Contaminants de la Cadena Alimentària de l’EFSA estableix un nivell segur per a una exposició única (coneguda com a dosi de referència aguda, o DRA) de 20 micrograms per quilogram de pes corporal. Això és 25 vegades inferior a la dosi letal mínima.

L’EFSA estima que els adults podrien consumir tres petits ossos d’albercoc (370 mg), sense excedir la DRA. En el cas dels nens petits la quantitat seria de 60 mg, que és aproximadament la meitat d’un petit nucli.  Cal dir que el consum normal d’albercoc (el fruit, la polpa) no representa un risc per a la salut dels consumidors, ja que el nucli està aïllat de la polpa per la paret del pinyol.

Amunt

::Receptes

 Préssec en almívar

 Recepta de maig contra el malbaratament d’aliments

© Generalitat de Catalunya