# 117

Infoacsa

Butlletí de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària

Departament de Salut

Impacte gràfic InfoACSA 10
Dimecres, 08 de juliol de 2015 Imprimeix | Butlletins anteriors

::Actualitat

L'Agència de Salut Pública de Catalunya presenta un estudi d'avaluació de les declaracions saludables en els aliments

Un 5,5% dels productes presenten declaracions de propietats saludables.

L’estudi sobre l’avaluació de les declaracions saludables en els aliments, encarregat per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària a la Universitat de Barcelona, s’ha presentat en el VII Workshop d’Avaluació del Risc a la Cadena Alimentària: De l’Avaluació a la Comunicació del Risc, organitzat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

Recomanacions per comprar i conservar de manera segura les coques de Sant Joan

Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, poden ser susceptibles de causar toxiinfeccions alimentàries si no es respecten les condicions d’higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació.

La vigilància de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries en els menjadors escolars de Barcelona

L’Agència de Salut Pública de Barcelona explica el seu programa de vigilància i els primers resultats.

El producte químic 2,4-dinitrofenol es ven a través d'Internet per a persones que estan realitzant dietes per aprimar. Aquest producte químic industrial ha causat malalties severes i morts en diversos països.

Amunt

::Legislació

Mitjançant aquestes disposicions es fixa, per primer cop, un contingut màxim d’arsènic inorgànic en arròs i productes derivats. Així mateix, es redueix el contingut màxim de plom en alguns aliments i s’estableixen continguts nous en aliments com la mel, aliments elaborats a base de cereals, aliments infantils per a lactants i infants (entre 1 i 3 anys), i aliments per a usos mèdics especials destinats a lactants i infants.

Dictamen científic de l'EFSA sobre els nitrofurans en els aliments

L’EFSA conclou que el valor de referència a efectes d’intervenció (RPA) de 1µg/kg fixat per la Decisió 2002/657/CE protegeix al consumidor.

En el BOE núm. 147 de 20 de juny de 2015 s’ha publicat el Reial decret 473/2015, de 12 de juny, pel qual es modifica el Reial decret 1049/2003, d'1 d'agost, pel qual s'aprova la norma de qualitat relativa a la mel.

Amunt

::Documentació de jornades

Els antimicrobians: Ús responsable a les granges

Documentació de la jornada que va tenir lloc el dia 29 de maig de 2015.

Amunt

::Publicacions

L'EFSA avalua les condicions de temperatura per transportar i emmagatzemar peix i productes de la pesca frescos quan no es pugui utilitzar gel

L'informe tècnic identifica com a perills principals la formació d'histamina, Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum i Yersinia enterocolitica.

Publicat l'Informe anual de 2014 sobre el sistema RASFF

Durant el període 2014 es van transmetre a través del Sistema de Xarxa d'Alerta Alimentària Comunitària (RASFF) un total de 3.157 notificacions de riscos en aliments o pinsos, la qual cosa representa un augment del 25% en comparació amb 2013.

Full informatiu "Mapa de Perills" de periodicitat mensual que recull informació sobre perills detectats en aliments.

En aquest dictamen l'EFSA estima la ingesta diària i la ingesta aguda de cafeïna per sota de la qual no s’esperen problemes de seguretat per a la població general sana.

Amunt

::Receptes

Boles de formatge

La recepta d'Alícia d'aquest mes és apta per a al·lèrgics als ous i al gluten.

Nova recepta de la Fundació Alícia contra el malbaratament d'aliments

© Generalitat de Catalunya