• Imprimeix

Especial Nevera Solidària

Catalunya ja té tres neveres solidàries

Aquesta iniciativa per a la redistribució d'aliments compta amb el suport de l'ASPCAT

La consciència que el 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars i la dimensió ètica i econòmica que suposa llençar productes que es poden aprofitar són el germen de la iniciativa Nevera Solidària, nascuda fa a Galdakao amb l’impuls d’Alvaro Saiz, fa menys de quatre anys, i que ja suma 16 projectes locals arreu de l'Estat, 3 dels quals són a Catalunya.

La instal·lació d'una nevera solidària posa a l'abast de tothom que hi vulgui participar un refrigerador per deixar-hi excedents alimentaris que poden ser aprofitats per qualsevol persona. Des de l'inici del projecte se n'ha destacat la universalitat: el destinatari dels aliments pot ser qualsevol, amb independència de la situació socioeconòmica.

 • Dimensió ètica i solidària.
 • Contribueix a la lluita contra el malbaratament d'aliments i s'incrementa el valor social dels grups que l'utilitzen.
 • Dimensió educativa.
 • El projecte serveix d'exemple per a les generacions més joves.
 • Dimensió econòmica i ecològica.
 • Estalvi de les despeses d'estoc i de transport a l'abocador i minimització de l'impacte mediambiental. Una tona d'aliments destruïts produeix 4 tones i mitja de CO2.

En el marc de les comunitats de pràctica (CoP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, durant l'exercici 2016-2017 un grup de treball va estudiar el projecte Nevera Solidària i va elaborar un document que servís de guia per a aquesta iniciativa. Moderat per Juan Marcos Miquel i amb la col·laboració de l'Agència de Seguretat Alimentària (ACSA), el text explica la iniciativa des dels tres vessants implicats: la gestió del projecte, els dipositaris dels aliments i els receptors dels aliments. També recull les pautes bàsiques de vigilància de l'aparell (control de temperatures del frigorífic i del congelador i estat de neteja) i de vigilància dels aliments.

El document també inclou un compromís d'adhesió i un model de registre d'incidències, temperatura i estat de neteja.

A partir d'aquest document, i per donar a conèixer la proposta a tots els públics, s'ha elaborat una narrativa digital de presentació i una infografia que resumeix les recomanacions sanitàries del document de treball de la CoP.

Saber-ne més

 • Guia de recomanacions sanitàries

  Guia de recomanacions sanitàries

  Aquest document explica els principis de la Nevera Solidària i les passes que cal seguir per implementar-la, i ofereix recomanacions sanitàries adreçades a les persones donants d'aliments, a les que els agafen i a les entitats o els particulars que s’han adherit a la xarxa de neveres solidàries, així com propostes d'eines per a un bon manteniment.

 • La xarxa de neveres solidàries a Catalunya

  La xarxa de neveres solidàries a Catalunya

  Actualment a Catalunya ja hi ha tres neveres solidàries, i la xarxa s'anirà ampliant progressivament. Les dues primeres s'han instal·lat a la ciutat de Barcelona (la primera va ser inaugurada el desembre de l'any passat, al barri de Sant Andreu, i la segona va arribar al Clot el mes de maig). L'última incorporació ha estat, a finals del mes de juny, la nevera solidària a l'Ateneu de l'Alt Urgell

 • Donació d'aliments

  Donació d'aliments

  A Catalunya es llencen més de 262.000 tones d'aliments aprofitables cada any, que podrien ajudar a pal·liar els efectes de la pobresa. En aquest sentit, la donació és una alternativa social i solidària al malbaratament alimentari, que sempre s'ha de fer tenint en compte les mesures de seguretat i les condiciones d'higiene necessàries per garantir les bones condicions dels aliments donats.