• Imprimeix

Especial Protecció de la grip en dones embarassades

Es calcula que només un 3% de les dones embarassades de Catalunya es vacunen contra la grip. Aquest percentatge és molt baix, especialment si es té en compte la vulnerabilitat més gran a la infecció d’aquest col·lectiu i els riscos de complicacions en cas de contraure el virus.

Per aquests motius, un dels principals objectius de la campanya contra la grip d’enguany és incrementar la sensibilització i la cobertura de vacunació entre les dones embarassades.

Durant l'embaràs i els primers mesos de vida, la grip pot tenir complicacions greus. Al llarg de tota la gestació, l'organisme de les dones fa canvis immunològics i cardiopulmonars que poden afavorir la infecció per aquest virus. I, en cas d'infecció, les dones embarassades tenen més risc de patir complicacions i hospitalitzacions.

Una malaltia greu durant l'embaràs pot posar en perill la salut del bebè de manera indirecta. S’ha comprovat que augmenta el risc de part prematur, baix pes i cesàries. I quan la grip afecta nadons de menys de 6 mesos, el risc de complicacions com convulsions febrils, vòmits, diarrees i pneumònia també és més alt.

Quan una dona embarassada es vacuna contra la grip, els anticossos generats es transmeten al fetus a través de la placenta. Aquesta protecció es manté els primers mesos de vida. I en els casos de les dones que opten per la lactància materna, els anticossos també protegeixen el nadó a través de la llet.

Per afavorir de manera específica la vacunació contra la grip de les dones embarassades, en el marc de la campanya de la  temporada 2017-2018, que va començar el 23 d’octubre de 2017, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va editar una infografia divulgativa titulada “La vacuna contra la grip en dones embarassades”. 

A més a més, les llevadores del sistema públic de salut aprofiten les visites informatives de les dones gestants per explicar la importància d’aquesta vacuna i oferir la possibilitat de posar-la al mateix moment, tal com ja es fa amb la de la tos ferina.

La vacuna antigripal és segura tant en l'embaràs com en l'alletament. Els anticossos es generen 15 dies després de la vacunació. Els efectes adversos d'aquesta vacuna són lleus i, els més freqüents, locals (sensibilitat, envermelliment, dolor o edema en el lloc de la punció). Amb menys freqüència apareix mal de cap, dolors musculars, febre, nàusees o cansament.

La vacuna contra la grip pot administrar-se al mateix temps que la vacuna contra la tos-ferina (dTpa) que es recomana a totes les dones embarassades entre les setmanes 27 i 36 de la gestació. Normalment se n'administra una en cada braç.

Les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut per a la composició de la vacuna antigripal trivalent per la temporada 2018/19 a l'Hemisferi Nord manté una soca respecte la de la temporada passada, per garantir la protecció contra les soques que es preveu que circularan amb més probabilitat.

El Departament de Salut ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes. Les vacunes estan disponibles en tots els centres d’atenció primària (CAP) i altres centres vacunals des del 22 d’octubre. D’aquesta manera, la protecció serà òptima quan comença l’activitat gripal, que normalment és entre finals de desembre i començaments de gener.

La grip continua sent un problema important de salut pública per l’elevat nombre de casos  que es produeixen cada any i per les complicacions i sobremortalitat que hi ha en grups específics de població, entre els quals les persones d’edat avançada i les que tenen problemes de salut crònics. L’increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, juntament amb el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, suposen costos directes i indirectes elevats per a la societat.

S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general. Entre les persones internades en institucions, fins al 50% emmalalteix de grip cada any. I al voltant del 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.

L’activitat gripal a la temporada 2017-2018 a Catalunya va ser moderada-alta, amb una onada epidèmica que va durar 13 setmanes i una incidència màxima de 413,3 casos per cada 100.000 habitants entre el 11 de desembre i el 5 de març passats. Hi va haver 1306 casos greus confirmats amb infecció per virus de la grip, la majoria en persones no vacunades, i 175 defuncions.

El nivell de cobertura vacunal registrat en històries clíniques d’atenció primària assolit la temporada 2017/18 entre les persones de més de 65 anys va ser d’un 52,5%, i entre persones de 15 i 59 anys amb problemes de salut crònics, d’un 20%.  El 23,2% dels professionals sanitaris es van vacunar contra la grip.

Materials campanya 2018-2019

Recursos addicionals

 • Guia tècnica per a la campanya de vacunació antigripal estacional 2018

  Guia tècnica per a la campanya de vacunació antigripal estacional 2018

  Versió executiva d'aquesta guia que inclou recomanacions, informació sobre la composició de la vacuna, grups de risc i dades de les vacunes antigripals distribuïdes pel Departament de Salut.

 • Vacunació de professionals sanitaris

  Vacunació de professionals sanitaris

  La vacunació de la grip està indicada per a tots els professionals sanitaris per protegri-los del virus mentre treballen i per evitar que el transmetin als pacients mentre els atenen i a les persones del seu entorn.  

 • Protocols, estudis i impresos

  Protocols, estudis i impresos

  Accés a plans d'actuacions, recomanacions, protocols, impresos i altres recursos rellevants sobre la grip per a professionals sanitaris