• Imprimeix

Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum (XCHSF)

Què és?

pantallot_xchsf2La Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF) és una estructura creada per fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries sense fum.

L'objectiu de la Xarxa és assessorar els centres sanitaris en la implementació de mesures de control del tabaquisme que assegurin un ambient saludable per a tothom i facilitin a professionals i usuaris l’accés a un tractament efectiu per deixar de fumar.

El Departament de Salut finança la Xarxa des del 2004 i col·labora amb les activitats que s’hi porten a terme. Actualment compta amb gairebé un centenar de membres adherits, la majoria dels quals formen part del SISCAT. Els membres de la Xarxa s’han compromès a desplegar el projecte “Hospital sense Fum” al seu centre.

Per esdevenir-ne membre, cal que el centre constitueixi un grup de treball, realitzi periòdicament una auditoria (self-audit) i una enquesta als professionals. Molts d’aquests hospitals tenen programes d’ajuda als pacients fumadors, amb l’objectiu d’ajudar-los a mantenir-se sense fumar mentre estan ingressats i després de l’alta.

 

Què fa?

La Xarxa treballa perquè els hospitals comptin amb mesures de protecció per a tots els usuaris: pacients, visitants i treballadors. Per això, recomana mesures que ajuden a complir la normativa que prohibeix fumar als recintes hospitalaris. També ofereix formació presencial i en línia sobre tabaquisme  i suport en programes d'ajuda per deixar de fumar. Així mateix, la Xarxa crea periòdicament materials que donen suport als projectes sense fum i que ajuden a aconseguir un bon rendiment de les polítiques de control del tabaquisme aplicades als centres. 

La Xarxa té un lloc web que ofereix notícies, activitats, informació de les seves propostes formatives, accés a materials i enllaços d’interès, així com un directori dels membres adherits i un servei de butlletí electrònic.