• Imprimeix

Prevenció del consum de tabac entre joves i adolescents

Programa "Classe sense fum"

“Classe sense fum” és un programa escolar de prevenció del tabaquisme coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut i el Departament d’Ensenyament i, a la ciutat de Barcelona, l'Agència de Salut Pública de Barcelona, en col·laboració amb altres institucions. El programa, que va néixer en el marc del projecte europeu Smoke-free Class, està destinat a l'alumnat de primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria, i ha demostrat en diversos estudis la seva efectivitat per reduir l’inici de l’ús de tabac i la progressió cap al consum habitual.

 

A l'inici de cada curs, el professorat proposa al grup-classe assumir el compromís de mantenir-se sense fumar i poder participar així en un concurs que permet accedir a un conjunt de premis. Un cop acceptat aquest compromís, el professor o professora demana la inscripció en el programa i es fa càrrec d'informar periòdicament del seguiment del compromís col·lectiu de no fumar i de dinamitzar les activitats educatives, que inclouen l'elaboració d'un cartell amb un eslògan o d'un vídeo relacionats amb la prevenció del tabaquisme. Durant el darrer trimestre del curs, els grups que han completat el programa i han enviat els seus cartells o vídeos opten als diferents premis a través d'un sorteig i de les valoracions d'un jurat de professionals i un altre d'adolescents.   

 

Durant el primer trimestre de cada curs s'obre un nou termini d'inscripcions. El professor o professora que doni suport a l'aplicacio del programa en cada grup-classe ha d'emplenar un formulari online de sol·licitud de participació. 

Després d’haver enviat aquesta sol·licitud, es rep un correu de resposta amb un enllaç a l’aplicació del programa que permet completar el procés d'inscripció i fer el seguiment del programa.