• Imprimeix

Especial Prevenció del tabaquisme entre adolescents

Fins al 31 d’octubre estan obertes les preinscripcions per al programa "Classe sense fum 2017-2018", adreçat a l’alumnat de primer cicle d’educació secundària obligatòria.

El programa “Classe sense fum”

Classe sense fum és un programa d’abast europeu creat amb l’objectiu que les noies i els nois d’entre 12 i 14 anys no comencin a fumar, o que, si ja han tingut contacte amb el tabac, no es converteixin en fumadors. El projecte s’emmarca en la iniciativa Smoke-free Class, que ha demostrat l’efectivitat preventiva en diferents estudis científics. Aquesta proposta es desenvolupa a Barcelona des de l’any 1997 i a tot Catalunya des del 2004.

Amb el suport i acompanyament d’un professor o professora que ha de ser la persona de contacte i qui tramita la inscripció, els grups que hi participin han d’elaborar un eslògan o un vídeo relacionats amb la prevenció del tabaquisme i s’han de comprometre a mantenir-se sense fumar durant almenys sis mesos del curs escolar. Si completen el programa, participen en un sorteig per obtenir diversos premis, i un jurat de professionals i un altre d’adolescents distingeixen els millors treballs amb guardons especials. 

El programa el coordinen conjuntament l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya arreu del territori, i a la ciutat de Barcelona el gestiona l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

També hi col·laboren la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la  Fundació “La Caixa” i el Futbol Club Barcelona. Cadascuna d’aquestes institucions patrocina un dels premis, basats en la promoció de l’oci actiu saludable en grup.

Les preinscripcions per al programa Classe sense Fum 2017-2018  estan obertes fins al 31 d’octubre.

Per per apuntar-s'hi, el tutor o la tutora que farà de persona de contacte i de suport del grup, ha d'emplenar el formulari de sol·licitud de preinscripció al programa. 

Després d’haver enviat la sol·licitud, es rep un correu de resposta amb un enllaç a l’aplicació del programa que permet
fer la inscripció del grup al concurs i el seguiment. La formalització de la inscripció s’ha de fer abans del 30 de novembre de 2017.

Cada un dels alumnes participants en el concurs haurà de signar un full amb el compromís individual de mantenir-se sense fumar al llarg de tot el programa, que finalitzarà el 30 d’abril de 2018.

Bases del concurs 2017-2018

Formulari de sol·licitud de preinscripció

Web del programa

Durant el curs 2016-2017 van participar en el programa 3.970 alumnes de 143 aules de 42 centres educatius de Catalunya. Tots els que van completar el programa van obtenir un petit premi per la seva participació.

Aquests van ser els guanyadors:

Premi al millor eslògan: Institut Lestonnac-l'Ensenyança de Lleida (2 ESO A)
Eslògan premiat: Sigues diferent, sigues resistent

Premi al millor eslògan seleccionat per jurat jove: Institut Argentona (1r ESO C)
Eslògan: Si fumes, t'esfumes

Premi a la millor activitat de vídeo creativa: Institut IES Garrotxa d’Olot (2n ESO A)
Vídeo: Que el fum no et posi en joc

Premi a la segona millor activitat de vídeo creativa: Institut Olorda de Sant Feliu de Llobregat (1r ESO B)
Vídeo: Stop bullying als pulmons

Premis d’activitats d’esport i salut:

 • Institut Nicolau Copèrnic Terrassa (1r ESO A)
 • Institut Martí l'Humà de Montblanc (1r ESO)
 • Sant Medir de Barcelona (1r ESO A)
 • Santa Teresa de Lisieux de Barcelona (2n ESO B)

Diversos estudis han posat de manifest que 9 de cada 10 persones fumadores s’inicien en el consum de tabac durant l’adolescència, abans dels 18 anys. Entre l’alumnat de 14 a 18 anys de Catalunya, un 11% fumava diàriament l’any 2014. Encara que aquest percentatge s’hagi reduït a la menys de la meitat del que hi havia l’any 2004, quan es van registrar un 23,0% de fumadors diaris en aquest grup d’edat, continua sent una xifra molt elevada.

El tabaquisme és la primera causa evitable de pèrdua de salut i de mortalitat prematura, i causa cada any més de 9.000 defuncions a Catalunya. Tot i la tendència a la reducció entre la població catalana, el percentatge de persones de 15 anys i més que fumen és encara del 24,7%. Això es tradueix en 1,5 milions de persones, la meitat de les quals poden morir prematurament per malalties relacionades amb el tabac.

Recursos educatius

Trenquem mites sobre altres formes de fumar

 • Tabac per cargolar

  Tabac per cargolar

  No és cert que el tabac per cargolar sigui més natural que el tabac manufacturat, ni tampoc que generi menys addició. + info

 • Pipes d'aigua

  Pipes d'aigua

  Encara que s’utilitzi la pipa d’aigua amb productes lliures de tabac, el fum conté substàncies perjudicials per a la salut i cancerígenes. + info

 • Cigarretes electròniques

  Cigarretes electròniques

  A curt termini els efectes respiratoris són similars als cigarrets convencionals. I a llarg termini, encara no estan estudiats. + info