• Imprimeix

Què és la salut comunitària

 

¿Cómo puede usted ver
indiferente a ese gran río 
de huesos, a ese gran río
de sueños, a ese gran río
de sangre, a esa gran río?

Nicolás Guillén

 

Salut comunitària és el conjunt d’actuacions destinades a millorar la situació de salut de la comunitat en les seves dimensions físiques, psicològiques i socials, que actuen per mitjà de la capacitat col·lectiva d’adaptació positiva als canvis de l’entorn” (Llei 18/2009, del 22 d’octubre, de salut pública). La Salut Comunitària és un eix prioritari tant al Pla de Salut 2016-2020 com al Pla Interdepartamental de Salut Pública.

La salut comunitària suposa que la comunitat i els professionals que hi treballen sumin esforços per tal de millorar la salut i el benestar de la comunitat i de reduir les desigualtats socials. Es tracta de:


- Mobilitzar els actius de la comunitat els seus sistemes de suport, normes, aspectes culturals, institucions, les polítiques i les creences
- Identificar i donar resposta a necessitats i determinants socials als quals estan exposats
- La participació de la comunitat com a protagonistes del procés

Des de l’ASPCAT es prioritza la salut comunitària impulsant a nivell local la posada en marxa d’una metodologia d’acció participació, que consta de les següents fases:


1. Legitimació del procés i coneixement de la comunitat (els seus actius i necessitats)
2. Planificació i intervenció
3. Avaluació

Des del 2005 l’ASPCAT impulsa la Salut Comunitària a Catalunya mitjançant el programa Salut als Barris i el COMSalut, iniciat el 2014.

 

Si voleu impulsar un projecte de salut comunitària al vostre territori poseu-vos en contacte amb salut.barris@gencat.cat

 

 

Data d'actualització:  13.09.2016